top of page
Anchor 1

כל מה שחשוב לדעת על מכתב התראה לפני תביעה

אחת הפרקטיקות הכי נפוצות בתחום המשפט האזרחי מסחרי הנה משלוח של 'מכתב התראה תביעה', כאיתות לפני פתיחה בהליך משפטי. בדרך כלל שליחת מכתב כזה אינה, כשלעצמה, בגדר חובה משפטי,

אך עשויות להיות לה השלכות משמעותיות במשך הדרך, גם במישור המשפטי. לכן, חשוב שרק עורך דין,

שמתמחה בתחום הרלוונטי ינסח מכתב ההתראה לפני תביעה.

?למה נהוג לשלוח מכתב התראה לפני תביעה

הסיבה ששליחת מכתב התראה לפני נקיטת אמצעיים משפטיים היא פרקטיקה כל כך נפוצה, היא משום:

:שמדובר במהלך בעלות יחסית נמוכה,  שעשוי להניב יתרונות רבים. הנה המרכזיים שבהם

  •  פתרון חלופי להליך משפטי - זה אולי נשמע פרדוקסלי, אבל 'מכתב התראה לפני תביעה', יכול הרבה פעמים לחסוך את התביעה עצמה. אם נמען המכתב חושב שאכן קיימת עילה לתביעה עתידית נגדו, הנוסח המאיים של המכתב יכול לגרום לו פשוט להיענות לדרישות שהוצגו בו (למשל, תשלום חוב, פינוי מקרקעין או הסרת פרסום מכפיש). אפשרות סבירה נוספת שהמכתב עשוי להוביל אליה, היא פניה מהנמען מתוך מטרה להגיע לפשרה. בהקשר הזה אסור לשכוח שניהול תביעה הוא הליך שעלול להיות יקר, להיגרר זמן רב ואין כל ערובה שבסופו של ההליך בית המשפט יפסוק לטובת התובע.   ​

  • עדות לתום לב - גם במקרים בהם המחוקק קבע כי אין חובה לשלוח מכתב התראה, שליחת מכתב כזה עשויה בעתיד לשמש ראיה כי התובע ניסה לסיים את הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט. למה זה חשוב? משום שהצד שכנגד יתקשה לטעון במהלך המשפט שמדובר ב'תביעה קנטרנית'. 

  • ביסוס עמדת התובע - בהמשך לסעיף הקודם קיומו של מכתב התראה לפני משפט עשוי כשלעצמו לשמש ראיה שמשקפת את יסודות התביעה באופן בהיר. 

מה צריך לקחת בחשבון וממה צריך להיזהר כששולחים 'מכתב התראה לפני תביעה?

 

כאמור, מכתב התראה לפני תביעה עשוי להיות כלי נהדר שבמקרים מסוימים יכול להוביל לסיום הסכסוך באופן מהיר ומבלי להיחשף לסכנות ולעלויות של ניהול הליך משפטי. אחרי שזה נאמר, לפרקטיקה של שליחת מכתב התראה עלולות להיות גם חסרונות. 

הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון לפני ששולחים 'מכתב התראה' ולמה מומלץ לבחור בעורך דין מקצועי שיידע לעשות את מאזן הסיכון והרווח ולנסח את המכתב באופן שיענה בצורה הטובה לאינטרסים הספציפיים של הלקוח:

  • הסלמה - קבלת מכתב התראה לפני תביעה אינה דבר נעים, מכתבים כאלה לרוב מנוסחים באופן תקיף וטומנים בחובם איום מובנה בתביעה. לכן, אם עד רגע זה הסכסוך התנהל באופן חברי, מכתב התראה מהווה שינוי טון וסוג של 'הכרזת מלחמה'. מאחר שאת הגלגל הזה קשה להחזיר לאחור רצוי לשקול את המהלך ולתזמן אותו היטב.

  • חשיפה מוקדמת של הקלפים - חיסרון נוסף שיש לשליחת מכתב התראה הוא בכך שמאבדים את אלמנט ההפתעה. השולח מסתכן בכך שהוא חושף את טענותיו לפני תחילת המשפט והצד השני, שעכשיו מודע לאפשרות שתנחת עליו תביעה, יכול להתכונן ולהיערך בהתאם.

 

קטגוריות שונות מכתבי התראה לפני תביעה

עורך דין מקצועי והגון צריך להתייחס לנסיבות הספציפיות של כל לקוח כאשר הוא מנסח עבורו מכתב התראה

לפני נקיטת הליכים משפטיים. ועדיין ניתן להצביע על 4 קטגוריות מרכזיות שתחתיהן חוסות רוב הסיטואציות

בגינן נהוג לשלוח 'מכתב התראה':

  • מכתב התראה ללקוח או בעל חוב - הסוג הכי נפוץ של  מכתבי ההתראה הוא מה שבעגה המקצועית נקרא 'מכתב התראה ללקוח', למרות שמכתבים מסוג זה יכולים להישלח גם לבעלי חוב אחרים. מכתב כזה ישלח כאשר לקוח מתחמק מתשלום עבור מוצר או שירות שקיבל. זה המקום להזכיר שבמידה ומדובר בלקוח חשוב בעל משמעות אסטרטגית לעסק, כדאי לשקול פעם נוספת האם אין מוצא אחר, כי צעד כזה עלול להיתפס אצל הצד השני כ'שריפת גשרים'. 

  • מכתב התראה בגין לשון הרע - עידן הרשתות החברתיות הפך את עבירות לשון הרע לנפוצות מתמיד. כמעט בכל מקרה של תביעת לשון הרע יהיה אקט מקדים של שליחת מכתב התראה הדורש להסיר מידית את הפרסום הפוגעני. מעבר לרצון של הלקוח לראות את הפרסום הפוגעני מוסר במהירות הגבוהה ביותר (ולעיתים קרובות מכתב התראה כזה ישיג את המטרה הראשונית ויביא להסרת הפרסום הפוגע או פרסום התנצלות פומבית), יש למכתב הזה גם משמעות משפטית במקרה שהמהלך יבשיל להגשת תביעה. במקרה כזה המכתב עצמו יכול להוות ראיה מסייעת לכך שהדברים שפורסמו פגעו בתובע והטרידו בזמן אמת ושהוא פעל להסרת הפרסום באופן מידי.

  • מכתב התראה לשוכר דירה או נכס - לרוב מכתב כזה נועד כצעד מקדים בהליך משפטי שנועד לפנות דייר שמסרב לשלם שכר דירה או ביצע הפרה יסודית אחרת של החוזה. למכתב כזה יש הרבה פעמים אפקט מרתיע שמזרז את פינוי הנכס גם ללא תביעה. 

  • מכתב התראה בתחום הנדל"ן - תחום הנדל"ן והמקרקעין מהווה כר פורה לתביעות וסכסוכים משפטיים ולכן גם הפרקטיקה של שליחת מכתבי התראה נפוצה בו במיוחד. מעבר למקרים של דייר סרבן ופינוי מושכר אליהם התייחסנו בסעיף הקודם ניתן לפגוש בתחום הנדל"ן גם מכתבי התראה שנוגעים בתביעות קנייניות על נכסים. פה צריך לציין תפיסה הידועה 'כ'שימוש לרעה בזכויות', כלומר במידה והצד הנפגע מתעלם מהפגיעה ולא מראה שהפגיעה בזכויות מפריעה לו, יהיה לו קשה יותר להוכיח את נזק ולקבל פיצויים בפסיקה משפטית. משלוח מכתבי התראה היא דרך טובה להוכיח שבעל הזכויות אכן הרגיש נפגע בזמן. 

 

?מה עושים כשמקבלים מכתב התראה לפני תביעה

 

לכל מטבע שני צדדים, זה נכון גם לגבי מכתבי התראה לפני תביעה. או במילים אחרות: קודם עסקנו בצד 

שהחליט לשלוח מכתב התראה, עכשיו נקדיש גם כמה מילים לצד המקבל, כי אם קיבלתם מכתב כזה ממש לא מומלץ לדחוף אותו לאיזה מגירה ולשכוח ממנו, כי הוא עלול להתגלות כאיום רציני. אז מה עושים?

ראשית, מומלץ לשמור על קור רוח ולקרוא אותו לאט ובזהירות. ברוב המקרים אתם אמורים להבין האם יש יסוד לטענה המופנית כלפיכם (האם אכן לא שילמתם על שירות או פרסמתם משהו  שעלול להתפרש כלשון הרע). שימו לב שמכתבי התראה לפני תביעה נוטים להיות מנוסחים בשפה מאיימת והרבה פעמים הסכומים והסנקציות שרשומים בהן מוגזמים. לכן, גם אין סיבה להיבהל.

ההמלצה הגורפת היא לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום, בגינו נשלח אליכם מכתב ההתראה ולפרוש בפניו את כל המצג העובדתי. עורך דין מקצועי ידע לעשות הערכת מצב מפוקחת ולהבין עד כמה האיום רציני. הוא עשוי להמליץ לכם להתפשר או מנגד לתת לצד השני למצמץ קודם. הכול על פי הסיטואציה.

קיבלתם מכתב התראה לפני תביעה או שאתם שוקלים לשלוח מכתב כזה?

אתם מוזמנים לפנות לעורך הדין אביב לזר לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות. 

social-01.png
social-02.png

צרו אתנו קשר בכל שאלה

הארבעה 28, תל אביב

מגדלי הארבעה- בניין צפוני

076-5384220

052-6854556

תודה, פרטיכם התקבלו וניצור עמכם קשר בהקדם

© 2024 כל הזכויות שמורות. אביב לזר ושות' - משרד עורכי דין

bottom of page